Zupa z czosnku niedźwiedziego
Zupa z czosnku niedźwiedziego
Zupa z czosnku niedźwiedziego
Porcje: 4
Kalorie: 485kcal
Sprzęt
- garnek
Składniki
- 400 g czosnku niedźwiedziego – liście
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 duży ziemniak
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 litra wody
- 1 kostka do zupy
- 60 ml śmietany kremówki
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Instrukcje
- 1. Ziemniak pokroić w kostkę, drobno posiekać cebulę i czosnek i razem podsmażyć na oliwie.
- 2. Zalać wodą, dodać kostkę rosołową i gotować 10 minut.
- 3. Grubo posiekać czosnek niedźwiedzi i dodać do gotującej się zupy, gotować przez 2-3 minuty.
- 4. Dodać śmietanę kremówkę i za pomocą blendera zmiksować zupę.
Uwagi
Pyszna zupa z dzikiego czosnku z ziemniakami
Zupa z czosnku niedźwiedziego
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Składniki
- 100 g czosnku niedźwiedziego – liście
- 75 g orzechów pinii lub orzechów włoskich
- 60 g tartego parmezanu lub sera górskiego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
Instrukcje
- 1. Czosnek niedźwiedzi dokładnie umyć i osuszyć.
- 2. Czosnek niedźwiedzi grubo posiekać, wymieszać z orzeszkami piniowymi lub włoskimi, serem oraz oliwą i zmiksować w blenderze.
- 3. Doprawić solą.
Uwagi
Gotowe pesto można przechować :
Umieścić przygotowane pesto w foremkach do kostek lodu i zamrozić. Tak przygotowane można przechowywać przez kilka miesięcy. Można również zamrozić całe liście: Umyć dobrze liście, osuszyć i zamrozić w szczelnym pojemniku.
Umieścić przygotowane pesto w foremkach do kostek lodu i zamrozić. Tak przygotowane można przechowywać przez kilka miesięcy. Można również zamrozić całe liście: Umyć dobrze liście, osuszyć i zamrozić w szczelnym pojemniku.