Zupa z czosnku niedźwiedziego

Zupa z czosnku niedźwiedziego

Zupa z czosnku niedźwiedziego
Czas przygotowania10 minuty
Czas gotowania15 minuty
Łączny czas25 minuty
Rodzaj: Appetizer
Kuchnia: european
Słowo kluczowe: czosnek niedźwiedzi, zupa,
Porcje: 4
Kalorie: 485kcal

Sprzęt

  • garnek

Składniki

  • 400 g czosnku niedźwiedziego – liście
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duży ziemniak
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 litra wody
  • 1 kostka do zupy
  • 60 ml śmietany kremówki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Instrukcje

  • 1. Ziemniak pokroić w kostkę, drobno posiekać cebulę i czosnek i razem podsmażyć na oliwie.
  • 2. Zalać wodą, dodać kostkę rosołową i gotować 10 minut.
  • 3. Grubo posiekać czosnek niedźwiedzi i dodać do gotującej się zupy, gotować przez 2-3 minuty.
  • 4. Dodać śmietanę kremówkę i za pomocą blendera zmiksować zupę.

Uwagi

Pyszna zupa z dzikiego czosnku z ziemniakami
Zupa z czosnku niedźwiedziego

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Pesto z czosnku niedźwiedziego
Czas przygotowania20 minuty
Kuchnia: Italian
Słowo kluczowe: czosnek niedźwiedzi, pesto

Składniki

  • 100 g czosnku niedźwiedziego – liście
  • 75 g orzechów pinii lub orzechów włoskich
  • 60 g tartego parmezanu lub sera górskiego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól

Instrukcje

  • 1. Czosnek niedźwiedzi dokładnie umyć i osuszyć.
  • 2. Czosnek niedźwiedzi grubo posiekać, wymieszać z orzeszkami piniowymi lub włoskimi, serem oraz oliwą i zmiksować w blenderze.
  • 3. Doprawić solą.

Uwagi

Gotowe pesto można przechować :
Umieścić przygotowane pesto w foremkach do kostek lodu i zamrozić. Tak przygotowane można przechowywać przez kilka miesięcy. Można również zamrozić całe liście: Umyć dobrze liście, osuszyć i zamrozić w szczelnym pojemniku.